O tom, ako si užívať každučkú chvíľu a ako sa tešiť z maličkostí, ťa naučí Mary. Vďaka láske k životu, prírode a vareniu sa jej podarilo vyčarovať tento šťavnatý mrkvovo-kokosový koláčik. Kombinácia mrkvového cesta, citrónového a kokosového krému ulahodí tvojim chuťovým pohárikom.
Čo budeme potrebovať?
Cesto:
- 400 g mrkvy
- 70 g kokosového cukru
- 140 g kokosového oleja
- 100 g pomletých ovsených vločiek
- 30 g kokosu
- 60 g kokosovej múky
- 4 ks vajíčok
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 ČL vínneho kameňa
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 2 hrste vlašských orechov
- 1 hrsť hrozienok
- štipka soli
Lemon curd:
- 3 žĺtka
- šťava z 2 menších citrónov
- 1 ČL citrónovej kôry
- 50 g ghee prepusteného masla
- 1 plechovka kokosového mlieka (len jeho hustá časť, mlieko musí byť vychladené, aby sa oddelila tekutá časť od hustej)
- 1 PL medu
Krém:
- 2 plechovky kokosového mlieka (len jeho hustá časť, mlieko musí byť vychladené, aby sa oddelila tekutá časť od hustej)
- 1-2 PL medu
- 1/3 ČL vanilkového extraktu alebo vanilky z vanilkového lusku
Ako na to?
- V prvom kroku si v miske vyšľahaj vajíčka s cukrom do peny.
- Pridaj olej, vanilkový extrakt a zašľahaj.
- K vajíčkovej zmesi pridaj všetky suché ingrediencie a poriadne zamiešaj.
- Na záver pridaj na jemno nastrúhanú mrkvu, vlašské orechy a hrozienka.
- Spodok formy (21×30 cm, okrúhla forma ø 25 cm) vysteľ papierom na pečenie.
- Cesto vylej do formy a peč vo vopred vyhriatej rúre pri 170°C približne 50 až 60 minút. Čas pečenia je len orientačný. Či je cesto hotové, zistíš zapichnutím špajle do cesta. Špajla musí byť suchá.
- Počas pečenia si priprav lemon curd. Nad vodnou parou (na hrniec s vriacou vodou si polož hlboký tanier alebo misku) zmiešaj žĺtka, citrónovú šťavu a kôru a metličkou miešaj, kým zmes nestuhne.
- Zmes odstav z ohňa a pridaj ghee maslo, med a hustú časť kokosového mlieka. Poriadne zamiešaj.
- Vychladnuté cesto poprepichuj opačnou stranou lyžice a na celý koláč vylej rovnomerne lemon curd krém.
- Na prípravu výsledného krému si vyšľahaj hustú časť kokosového mlieka s medom a vanilkou.
- Krém nechaj stuhnúť v chladničke asi 1 hodinu.
- Stuhnutý krém natri na koláč.
- Mrkvovo-kokosový koláčik ozdob podľa vlastnej chuti.
Autorkou receptu je Mary.
Pôvodný článok a mnoho ďalších chutných receptov a zaujímavých článkov nájdeš na jej blogu LaPetite Mary.
Chceš vyskúšať tento šťavnatý koláčik? Potrebné ingrediencie nájdeš v našom zdravom eshope.
1vychutnávaj si život plným dúškom
Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár