Veľkonočná hrudka, syrek, vajíčkový syr. Mnoho názvov – jedna pochúťka. Hrudka patrí medzi tradičné veľkonočné pokrmy najmä na východe Slovenska. Pôvod hrudky je vraj na Ukrajine, ale pripravuje sa aj v Rusku či v Maďarsku. Voňavý chutný syr z vajíčok si môžeš jednoducho pripraviť aj v pohodlí domova. Perfektne sa hodí k všakovakým veľkonočným dobrotám – klobáskam, chrenu či šunke. Jednoduchá príprava a lahodná chuť ťa dostane. Veľkonočné hody bez hrudky? Nemysliteľné.
Čo budeme potrebovať?
- 12 ks vajec
- 1 liter plnotučného mlieka
- lyžička soli
- lyžička cukru
Ako nato?
- Do mliekovaru nalej mlieko a nechaj ho zohrievať. V obyčajnom hrnci by mlieko rýchlejšie prihorelo, preto je dôležité použiť hrniec s dvojitým dnom.
- Vajíčka v miske mixérom rozšľahaj.
- Krátko pred zovretím mlieka doň rozšľahané vajíčka vlej. Vajcia do mlieka môžeš vliať už na začiatku. Takto však ušetríš minúty zdĺhavého miešania. Funguje to rovnako.
- Pridaj lyžičku soli a cukru.
- Za stáleho miešania var na malom plyne dovtedy, kým vzniknú zrazené hrudky a z mlieka sa začne oddeľovať srvátka. Poctivo miešaj najmä po okrajoch mliekovaru.
- Do väčšej misy rozprestri gázu tak, aby z misy prečnievala.
- Na gázu ihneď vylej vzniknutú horúcu zmes. Prečnievajúce časti gázy pevne stiahni k sebe a zaviaž dlhšou šnúrkou. Zo zmesi tak vytlačíš prebytočnú vodu a vytvaruješ zmes do gule.
- Gázu so vzniknutou hrudkou zaves (napr. na varechu) a nechaj v chladnej miestnosti odkvapkať do vychladnutia.
- Veľkonočná hrudka sa nakrája a podáva s ďalšími veľkonočnými dobrotami.
Dobrú chuť!
TIP: Do hrudky môžeš pridať napríklad čerstvú petržlenovú vňať, pažítku či nadrobno nakrájanú veľkonočnú šunku. Pohladí chuťové bunky, aj oko.
Veľkonočné hody sú za rohom. Nezabúdaj ale na svoje zdravie aj počas sviatkov. Obohať svoju kuchyňu o Himalájsku soľ plnú minerálov dôležitých pre organizmus. Nahraď klasickú soľ a užívaj si sviatky bez výčitiek.
Čítaj tiež: Zelená sila: Krémová polievka z medvedieho cesnaku bez smotany
90veľkonočné sviatky plné tradície
Pridaj komentár