Panenka je najkvalitnejšie a najjemnejšie bravčové mäso. Práve preto je základom kuchyne každého kuchára. Príprava bravčovej panenky nie je náročná a zvládne ju takmer každý. Ak chceš vykúzliť šťavnaté a jemné mäsko ako z michelinských reštaurácií, vyskúšaj tieto overené rady profesionálov. Bravčová panenka sa ti bude rozpadávať na jazyku v každom súste.
Čo budeme potrebovať?
- bravčová panenka
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie celé
- cesnak
- čerstvé bylinky – rozmarín, petržlen, atď.
- čerstvé maslo
Ako nato?
- Budeš pripravovať bravčovú panenku odloženú v mrazničke? Aspoň 12 hodín vopred ju z mrazničky vyber a nechaj svojvoľne rozmŕzať pri izbovej teplote.
- Ak si panenku do mrazničky uskladňoval ty, pravdepodobne si mäso pred zabalením dôkladne umyl. Mäso už teraz neumývaj. Prijalo by nadbytočnú vodu.
- Skontroluj teplotu. Hodinu až dve pred samotnou prípravou musí mať panenka izbovú teplotu. Mäso nesmie byť studené.
- Bravčovú panenku očisti od povrchových blán a tuku.
- Aby si mäso zachovalo prirodzenú šťavnatosť, nechaj panenku v celku.
- Celú panenku potri olivovým olejom a roztlačeným cesnakom.
- Čierne korenie rozmliaždi na menšie kúsky, zmiešaj so soľou a touto zmesou potri celý povrch.
- Nakorenenú panenku nechaj ešte hodinu postáť pri izbovej teplote.
- Rúru zohrej na teplotu 200 stupňov.
- Na rozpálenej panvici asi pol minúty z každej strany bravčovú panenku opeč dozlatista. Dokopy asi 2-3 minútky. Nepeč ju dlhšie. Opečenie slúži len na povrchové „zatiahnutie“, ktoré uchová vnútornú šťavnatosť.
- Na opečenú panenku poukladaj niekoľko plátkov čerstvého masla a nasekané bylinky.
- S celou panvicou vlož ihneď do vyhriatej rúry a peč iba 8-9 minút. Počas tejto doby rúru neotváraj. Je tvoja panvica nevhodná na pečenie v rúre? Ohrej si v rúre pekáč, a potom panenku prelož naň.
- Po upečení panenku vyber na drevenú dosku a nechaj oddýchnuť 5 minút.
- Takto pripravená bravčová panenka bude vždy zaručene šťavnatá a mäkkučká.
Dobrú chuť!
TIP: Bravčová panenka je perfektná napríklad v kombinácii s hríbmi na smotane a dusenou zelenou fazuľkou.
Máš rád zdravý životný štýl? Vymeň klasickú soľ za poklad prírody nabitý minerálmi. Himalájska soľ dodá tvojmu jedlu výraznejšiu chuť a množstvo prospešných stopových prvkov.
Čítaj tiež: Najlepší recept na palacinky: Chrumkavé škoricové pokušenie
62mäsko ako od profesionála
Pridaj komentár