Jáhly, po našom pšeno, sú drobné žlté zrnká. Získavajú sa lúpaním prosa (lat. Panicum miliaceum). V minulosti patrili k tradičným obilninám, no postupne sa nahrádzali pšenicou, ryžou, či kukuricou. Dnes sa našťastie vracajú späť do našich kuchýň. Naše srdcia si získali vďaka jedinečnému nutričnému zloženiu a výborným účinkom na naše zdravie.
Jáhly majú samé pozitíva
Lúpané proso v sebe skrýva nesmierne veľa pozitívnych vlastností. Je bezlepkové, zásadité, ľahko stráviteľné a zároveň veľmi sýte. Je bohaté na minerály, ako sú horčík, draslík, železo, zinok, fosfor, kremík a vitamíny skupiny B. Využíva sa pri liečbe ochorení pankreasu a sleziny, žalúdočných ťažkostí alebo ako prírodné antidepresívum. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný aj pre diabetikov. Okrem iného posilňuje kosti, zuby, vlasy a nechty, detoxikuje telo a pôsobí diureticky.
Pomocník pri chudnutí
Bojuješ s nadbytočnými kilami? Nevieš nájsť správne potraviny na redukciu svojej váhy? Jáhly sú správnou voľbou. Vláknina obsiahnutá v zrnách zaženie pocit hladu, spomalí vstrebávanie cukrov a dlhodobo ťa zasýti. Táto superpotravina nezaťažuje tráviaci systém, naopak prospieva správnemu fungovaniu čriev.
Vysoká dávka železa
Jáhly sa môžu pýšiť mimoriadnym obsahom železa. Vďaka tomu sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy. Úlohou železa je totiž prenos kyslíka po celom tele. Čím viac železa, tým viac kyslíka pre tvoje dieťatko. Vďaka bohatému obsahu železa sú tiež výbornou potravinou pre pacientov s anémiou.
Jáhly ako súčasť tvojho jedálnička
Príprava pšena je veľmi jednoduchá. Pred varením treba pšeno poriadne prepláchnuť a následne spariť vo vriacej vode. Zbavíš ho tým prirodzene horkastej chuti. Následne ho prepláchni v studenej vode a nechaj variť vo vode alebo mlieku. Ak chceš získať orieškovú chuť, opeč pšeno na suchej panvici dozlatista a následne var vo vode. Pšeno sa zvykne variť v dvojnásobnom množstve tekutiny. Počas varenia totiž výrazne naberie na svojom objeme. Môžeš si ho pripraviť na viaceré spôsoby. Napríklad ako prílohu, závarku do polievok a omáčok, v podobe rizota, sladkého nákypu alebo rannej kaše. Receptov s pšenom je neúrekom. Stačí si vybrať ten svoj.
Zdravá rada na záver: Požuj lyžičku surového pšena a zapi ho vodou alebo čajom. Budeš mať zaručene zdravé zuby.
Jáhly v BIO kvalite a ďalšie zdravé potraviny nájdeš na našom eshope.
Poznáš amarant? Je to tiež bezlepková obilnina vhodná aj pre diabetikov. Prečítaj si o ňom viac.
66pšeno – posvätné zrno z východu
Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár