Preorientovať sa na zdravšiu stravu nebýva vždy jednoduché. Dôvody bývajú rôzne, choroba, redukcia váhy alebo sa jednoducho chceme cítiť lepšie. Netreba však do toho skočiť hlava nehlava a očakávať výsledky hneď na ďalší deň. Postupnou náhradou potravín za ich zdravšie varianty ľahko naskočíme na zdravý spôsob života. Napríklad amarant je skvelou náhradou za klasické obilniny. Obsahuje všetky živiny potrebné pre správne fungovanie ľudského organizmu.
Nepoznáš amarant?
Názov amarant je odvodený z odborného názvu Amaranthus, po našom láskavec. Rastlina láskavec pochádza z Južnej Ameriky. Dnes ako okrasná rastlina zdobí mnohé záhrady. Tvorí veľké množstvo drobných semien, takže sa jednoducho rozrastie po celej záhrade. Pre produkciu semien sú vhodné druhy láskavec metlinatý, chvostnatý a pochybný.
Nepravá obilnina
Amarant, podobne ako pohánka, proso či quinoa, patria medzi pseudoobilniny. Nepravé preto, lebo sa botanicky nezaraďujú medzi obilniny. Využitie majú však rovnaké ako ostatné obilniny. Ich biologická hodnota je dokonca omnoho vyššia ako u klasických obilnín.
Aké sú jeho výnomočné vlastnosti?
- Láskavec neobsahuje lepok. Je preto vhodný pre celiatikov.
- Obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré bojujú so zvýšenou hladinou škodlivého cholesterolu. Zabraňuje tak srdcovocievnym ochoreniam.
- Dobrou správou pre diabetikov je, že má nízky glykemický index, pretože neobsahuje takmer žiadne jednoduché cukry. Je vyhľadávaný pri diabetických a redukčných diétach.
- V amarante môžeš nájsť mimoriadne množstvo kvalitných bielkovín. Strava doplnená o amarant je vhodná pre športovcov, vegetariánov a vegánov.
- Vďaka esenciálnej aminokyseline lyzínu podporuje tvorbu mozgových buniek.
- Zrno amarantu je 3-krát bohatšie na vlákninu ako zrno pšenice. Pochvaľujú si ho ľudia trpiaci zápchami. Výborne prečistí črevo a je prevenciou rakoviny hrubého čreva.
- V amarante sa skrýva množstvo minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Patria medzi ne draslík, vápnik, horčík, železo, meď, zinok, vitamíny skupiny A, B, C a E.
Mnoho foriem využitia
Vďaka unikátnemu zloženiu má amarant široké využitie. Do jedálnička ho môžeš zaradiť v akejkoľvek forme. Obľúbená je najmä amarantová múka, z ktorej môžeš upiecť chutné koláče alebo zdravý chlebík. Amarant je zdravšou prílohou ku zelenine či mäsu. Jeho príprava je veľmi podobná príprave ryže. Používa sa dokonca aj ako náhrada pri obaľovaní mäsa. Pripraviť ho môžeš aj nasladko, podobne ako ryžový nákyp. Zo semien amarantu sa lisuje amarantový olej. Okrem toho, že sa často pridáva do omáčok, dresingov a šalátov, má aj vonkajšie využitie. Môžeš ho použiť na ošetrenie pleti, pri hojení jaziev a liečbe popálenín. Okrem toho môžeš nájsť amarant v obchodoch aj v podobe vločiek, sušienok, tyčiniek, cestovín a podobne.
BIO amarant a ďalšie kvalitné potraviny nájdeš v našom eshope.
Zaujali ťa výborné výživné hodnoty nepravých obilnín? Zisti niečo viac o quinoe.
4Zdravo v kuchyni s amarantom
Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár