Ľan poznali ľudia už odpradávna. Považuje sa za prastarú kultúrnu rastlinu, ktorá bola známa ako potravina už 3000 rokov pred naším letopočtom v Mezopotámii. Využívali ho na konzumáciu, liečbu ako aj na výrobu plátna. Dnes sú už dobre známe jeho blahodárne účinky na naše telo a zdravie. Ľan sa pre svoje priaznivé benefity považuje za superpotravinu.

Drobné ľanové semienka
Ľanové semienko je maličké hnedé, lesklé semienko, plochého tvaru, ktoré v sebe skrýva veľké množstvo cenných látok. Maličké na pohľad, no veľké svojimi priaznivými vlastnosťami.
Čo všetko obsahujú ľanové semienka?
Vyznačujú sa predovšetkým vysokým obsahom dobrých tukov, omega 3( kyselina alfa linolénová) a omega 6 mastných nenasýtených kyselín ( kyselina linolová). Sú dobrým zdrojom vlákniny, ľahko stráviteľných bielkovín a lignanov (nachádzajú sa v šupke a pôsobia ako rastlinné fytoestrogény). Okrem toho osahujú vitamíny skupiny B, vitamín C,E a K, kyselinu listovú ale aj minerály ako draslík, vápnik, horčík, železo, selén, zinok, mangán a iné biologicky účinné látky, a tiež slizovité látky.

Semienka plné zdravia
Aké účinky v sebe skrývajú ľanové semienka?
- Pre vysoký obsah omega 3 mastných kyselín znižujú hladinu tzv. zlého cholesterolu v krvi, bránia hromadeniu usadenín a tým predchádzajú upchávaniu ciev. Udržiavajú pevnosť ciev.
- Znižujú hladinu triglyceridov v krvi, čím znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, vysokého krvného tlaku.
- Pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.
- Majú priaznivý vplyv na kosti, zastavujú remineralizáciu, predchádzajú osteoporóze.
- Vďaka vysokému obsahu vlákniny priaznivo pôsobia na tráviaci systém. V nezomletom stave predchádzajú zápche – napomáhajú vyprázdňovaniu,pri hnačke viažu na seba vodu a tým upravujú problémy s vyprázdňovaním. Podporujú trávenie a vedia na seba naviazať toxíny a škodliviny, čím majú veľký význam pri detoxikácii. Pomleté alebo podrvené ľanové semienka majú upokojujúci účinok a v žalúdku a črevách pôsobia protizápalovo.
- Priaznivo pôsobia na imunitný systém (viac o tom ako posilniť imunitu TU).
- Majú protirakovinový účinok. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny vytvárajú v organizme špeciálne zlúčeniny, ktoré majú protizápalový účinok a majú chopnosť ničiť nádory. Dokrorka Johanna Budwigová (známa nemecká biochemička) dokázala, že ľanový olej (kvalitný ľanový olej tiež TU) v kombinácii s mliečnymi výrobkami dokážu pomôcť pri liečbe rakoviny.
- Majú priaznivý vplyv na vlasy, nechty aj pokožku pre svoj obsah vitamínov B a E.
- Sú nápomocné v období prechodu u žien, kedy dokážu zmierňovať nepríjemné príznaky.
Ako konzumovať ľanové semienka?

Ľanové semienka na pečive
Ľanové semienka môžeš konzumovať vo forme celého semienka, pomleté, podrvené v mažiariku, alebo vo forme ľanového oleja. Môžeš nimi posypať pečivo, pridať do múky pred pečením, do šalátov, alebo ich pridať do populárneho smoothie nápoja. Dajú sa primiešať do jogurtu, mäkkého tvarohu, alebo cottage syru. Fantázii a chutiam sa medze nekladú… Pri ľanových semienkach však treba myslieť na to, že semienka netreba mlieť do zásoby, nakoľko sa rýchlo kazia! Najlepšie je ich mlieť krátko pred ich konzumáciou. Ďalšou možnosťou ako konzumovať ľanové semienka je, že 1- 2 polievkové lyžice zaleješ trochou vlažnej vody a necháš postáť. Získaš tým gélovitú hmotu, ktorú počas dňa konzumuješ.
Odporúčaná denná dávka ľanových semienok je 1-2 polievkové lyžice.
Náš tip: Ľanové semienka v bio kvalite ľahko a rýchlo môžete kúpiť v našom e-shope
4

Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár