Veľmi obľúbenou surovinou pre milovníkov zdravej stravy je bulgur. Je ľahko stráviteľný. Obsahuje veľa vlákniny, minerálov a vitamínov. Receptov na prípravu bulguru je neúrekom. Môžeš ho jesť na raňajky, obed, či večeru. Vyskúšaj naše tri osvedčené bulgur recepty.
1.Bulgur nasladko
Bulgur na raňajky? Prečo nie? Namiesto klasickej ovsenej kaše si priprav lahodnú bulgur kašu plnú ovocia, orechov a všetkého, čo máš rada. Chutné a zdravé raňajky sú skvelým štartom do nového dňa.
Čo budeme potrebovať?
- bulgur
- med
- škorica
- chia semienka
- orechy
- čerstvé alebo susešné ovocie
Ako na to?
- Bulgur prepláchni a uvar podľa návodu.
- Pridaj ovocie, orechy a semienka podľa chuti.
- Raňajky si môžeš dosladiť medom a škoricou.
2.Bulgur so špenátom a cuketou
Dlho si nemala obed, ktorého si sa nemohla nabažiť? Tento recept je ako stvorený pre teba. Roztekajúci sa syr medzi bulgurom, cuketou a špenátom ulahodí tvojim chutiam.
Čo budeme potrebovať?
- 400 g bulguru
- 2 ks kuracích pŕs
- 200 ml smotany na šľahanie
- syr
- špenát
- cuketa
- cibuľa
- strúčik cesnaku
- olivový olej
- kurkuma
- korenie
- himalájska soľ
Ako na to?
- Bulgur prepláchni vodou a nechaj variť v dvojnásobnom množstve osolenej vody 15 minút.
- Na panvici orestuj cibuľku a cesnak.
- Pridaj na kocky nakrájané mäso a nechaj piecť.
- Prihoď na kocky nakrájanú cuketu a okoreň podľa chuti.
- Pridaj umyté špenátové listy.
- Keď sa špenát zmrští, prilej smotanu a nastrúhaný syr.
- Na záver primiešaj bulgur.
TIP: Pre bezmäsitú verziu môžeš kuracie mäso nahradiť šampiňónmi.
3.Šalát tabouleh
Tabouleh je pomenovanie pre šalát plný byliniek a bulguru. Pochádza z Blízkeho východu. Môžeš ho podávať samostatne alebo ako zdravú prílohu.
Čo budeme potrebovať?
- 90 g bulguru
- 4 hrste petržlenovej vňate
- 2 hrste čerstvej mäty
- 1 ks jarnej cibuľky
- 1 ks šalotky
- 5 ks cherry paradajok
- 1 ks šalátovej uhorky
- olivový olej
- šťava z citróna
- korenie
- himalájska soľ
Ako na to?
- Bulgur prepláchni vodou a nechaj variť v dvojnásobnom množstve osolenej vody 15 minút, kým nevstrebe všetkú tekutinu.
- Medzitým nasekaj bylinky nadrobno a zeleninu nakrájaj na malé kocky.
- V miske zmiešaj bulgur s ostatnými surovinami.
- Šalát polej olejom a citrónovou šťavou a ochuť korením.
Poznáš ešte nejaké chutné bulgur recepty? Podeľ sa s nami o ne v komentároch.
Chceš si kúpiť toľko ospevovaný bulgur v BIO kvalite? Pozri sa do nášho eshopu.
Nepoznáš amarant? Prečitaj si viac o tejto pseudoobilnine.
7spokojný žalúdok je kľúčom ku šťastiu
Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár