Veľkonočná hrudka, syrek, vajíčkový syr. Mnoho názvov – jedna pochúťka. Hrudka patrí medzi tradičné veľkonočné pokrmy najmä na východe Slovenska. Pôvod hrudky je vraj na Ukrajine, ale pripravuje sa aj v Rusku či v Maďarsku. Voňavý chutný syr z vajíčok si môžeš jednoducho pripraviť aj v pohodlí domova. Perfektne sa hodí k všakovakým veľkonočným dobrotám – klobáskam, chrenu či šunke. Jednoduchá príprava a lahodná chuť ťa dostane. Veľkonočné hody bez hrudky? Nemysliteľné.
Čo budeme potrebovať?
- 12 ks vajec
- 1 liter plnotučného mlieka
- lyžička soli
- lyžička cukru
Ako nato?
- Do mliekovaru nalej mlieko a nechaj ho zohrievať. V obyčajnom hrnci by mlieko rýchlejšie prihorelo, preto je dôležité použiť hrniec s dvojitým dnom.
- Vajíčka v miske mixérom rozšľahaj.
- Krátko pred zovretím mlieka doň rozšľahané vajíčka vlej. Vajcia do mlieka môžeš vliať už na začiatku. Takto však ušetríš minúty zdĺhavého miešania. Funguje to rovnako.
- Pridaj lyžičku soli a cukru.
- Za stáleho miešania var na malom plyne dovtedy, kým vzniknú zrazené hrudky a z mlieka sa začne oddeľovať srvátka. Poctivo miešaj najmä po okrajoch mliekovaru.
- Do väčšej misy rozprestri gázu tak, aby z misy prečnievala.
- Na gázu ihneď vylej vzniknutú horúcu zmes. Prečnievajúce časti gázy pevne stiahni k sebe a zaviaž dlhšou šnúrkou. Zo zmesi tak vytlačíš prebytočnú vodu a vytvaruješ zmes do gule.
- Gázu so vzniknutou hrudkou zaves (napr. na varechu) a nechaj v chladnej miestnosti odkvapkať do vychladnutia.
- Veľkonočná hrudka sa nakrája a podáva s ďalšími veľkonočnými dobrotami.
Dobrú chuť!
TIP: Do hrudky môžeš pridať napríklad čerstvú petržlenovú vňať, pažítku či nadrobno nakrájanú veľkonočnú šunku. Pohladí chuťové bunky, aj oko.

https://kitchenencounters.typepad.com/blog/2013/03/-traditional-eastern-orthodox-easter-egg-cheese-.html
Veľkonočné hody sú za rohom. Nezabúdaj ale na svoje zdravie aj počas sviatkov. Obohať svoju kuchyňu o Himalájsku soľ plnú minerálov dôležitých pre organizmus. Nahraď klasickú soľ a užívaj si sviatky bez výčitiek.
Čítaj tiež: Zelená sila: Krémová polievka z medvedieho cesnaku bez smotany
90veľkonočné sviatky plné tradície
Pridaj komentár