Geneticky Modifikované Organizmy sú výsledkom zložitého laboratórneho procesu. Vedci už vedia skombinovať prakticky čokoľvek. Niekedy boli ospevované, no dnes sa proti nim búri celý svet. Prečo je tomu tak?
Čo je to GMO?
GMO alebo Geneticky Modifikovaný Organizmus je organizmus, ktorého genetický materiál je zmenený spôsobom. Pri bežnom rozmnožovaní k tomu nedochádza. Inými slovami ide o organizmus, do ktorého sa vloží cudzia časť DNA z baktérie, vírusu, hmyzu, zvierat a dokonca aj ľudí. Výsledkom je GMO, odolnejší voči vírusom, hmyzu alebo využiteľný vo farmaceutickom priemysle a zdravotníctve. Prvým biotechnologickým produktom bol inzulín. Zachránil životy mnohých ľudí. V chudobnejších krajinách umieralo až 500 000 ľudí ročne na nedostatok vitamínu A. Nasledoval objav „zlatej ryže“, do ktorej vedci vniesli betakarotén a ten sa v tele syntetizoval na vitamín A. Geneticky pozmenené organizmy zožali v tomto období slávu a úspech.
GMO potraviny zožali na začiatku veľký úspech
Ako je to s GMO potravinami dnes?
Produkcia biotechnologických plodín zvyšuje zisky o niekoľko miliónov amerických dolárov ročne. Na jednej strane dochádza k zníženiu používania pohonných hmôt a devastávacií ťažkou technikou. Na druhej strane kanadská analýza bežnej a geneticky pozmenenej kukurice prišla so zaujímavými výživovými rozdielmi:
- Vápnik: bežná kukurica ho obsahuje 437-krát viac
- Horčík: bežná kukurica ho obsahuje 56-krát viac
- Mangán: bežná kukurica ho obsahuje 7-krát viac
- Železo: bežna kukurica ho obsahuje 7-krát viac
- Zinok: bežná kukurica ho obsahuje 6-krát viac
- Meď: bežná kukurica ho obsahuje 6-krát viac
Sú BIO potraviny tou správnou cestou?
BIO potraviny pochádzajú z kontrolovaného ekologického hospodárstva. Sú vyrobené z tých najkvalitnejších potravín bez chemických postrekov, umelých hnojív a pretváraním na GMO. O BIO potravinách sa začalo hovoriť v 70. rokoch, kedy ľudia prestali dôverovať potravinám predávaných v supermarketoch. Ľudia si uvedomili, že sú zaťažené hormónmi, antibiotikami, pesticídmi a umelými hnojivami. Podnikaví farmári sa chopili šance a začali potraviny pestovať bez použitia chemických látok. V súčasnosti sa mnoho vedcov zastáva názoru, že GMO sú pre nás nebezpečné. Môže ísť o rôzne alergény alebo nám umelo vytvorené potraviny neposkytujú dostatočnú výživu.
Pokiaľ chceme byť zdraví a prijímať dostatočnú výživu vo forme kvalitných potravín, vsaďme na BIO potraviny. 🙂
Nechaj sa inšpirovať naším e-shopom, ktorý nájdeš tu. Čo si myslíš o GMO a BIO potravinách ty?
Zdroje: http://www.vsetkoogmo.sk/index.php/co-je-to-gmo
2Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár