Aké sú mýty o potravinách?
Čo je len mýtus a čo je pravda?
1.Mýty o pečive
Tmavé pečivo je podľa mnohých zdravšie. Farba môže klamať. Ide o ďalší mýtus. Svetlé pečivo sa od tmavého veľmi nelíši. Veľmi často sa tmavé pečivo len prifarbuje. Zdravšie je celozrnné pečivo. Má väčší obsah vlákniny. Dokáže vás zasýtiť na dlhší čas. Takéto pečivo je veľmi vhodné pre vyvážený životný štýl.
2.Mýty o alkohole
Dávajte si pozor ak do jedla pridávate alkohol. Pri bežnom varení sa sa vyparí len 15% alkoholu. Na to aby jedlo obsahovalo 25% alkoholu ho potrebujete variť 1 hodinu.Ďalším mýtus o alkohole je ten ,že sa po ňom chudne. Práve naopak ,pivo a viac percentný alkohol majú zlý vplyv na látkovú výmenu. Obsahujú aj tak tiež množstvo kalórií.
3.Mýty o špenáte
Určite poznáte mýtus o obsahu železa v špenáte. Špenát nie je obsahom železa výnimočný. Za týmto mýtom stoja vedci. Pri výpočte posunuli desatinu čiarku.
Čím je špenát výnimočný? Obsahuje len 22 kalórií. Má vysoké množstvo proteínov. Ideálny je pri rôznych diétách.
4.Mýty o vajíčkach
Aj vás trápi zvýšený cholesterol? Vyhýbate sa vajíčkam? Pravdou je, že vajíčka vám škodiť nebudú. Dokonca by vám mali pomôcť, keď že znižujú cholesterol. Obsahujú rôzne vitamíny, napríklad vitamín B2. Konzumáciu by ste nemali preháňať. Odporúčaná dávka 4 vajíčka na týždeň.
5.Mýty o plesni
Plesne na ovocí nestačí len odkrojiť. Takéto potraviny radšej zahodte do koša. Pleseň sa môže šíriť celou potravinou. Nemusíte o tom vôbec vedieť. Plesne produkujú nebezpečný aflatoxin, ktorý môže poškodiť pečeň.
6.Mýty o vegetariánoch
Myslíte si, že vegetariáni chudnú rýchlejšie? Ste na omyle. Je pravdou, že vegetariánske jedlá sú ľahšie. O tom koľko schudnete rozhodujú najmä prijaté tuky a kalórie.
7.Mýty o tuku
Tuk nespôsobuje choroby. Aktívny silnejší športujúci ľudia sú zdravší. Automaticky tuk nespôsobuje obezitu. Rozhoduje kvalita tuku. Záleží na pomeroch medzi živočíšnymi a rastlinnými tukmi. Rozhoduje aj kvalita tuku.
Pridaj komentár