Vianoce – čas všakovakých maškŕt a nezdravých pokušení. Dajú sa ale vychutnať aj bez výčitiek a prilepených kíl navyše. Datle sú neodmysliteľnou lahôdkou teplých vianočných večerov. Dobrota, z ktorej sa dajú vykúzliť fantastické guľky. Sú hotové za desať minút, bez pečenia, bez pridaného cukru, bez lepku a hlavne bez námahy. Vyskúšaj rýchly bombový recept. Šťavnaté datľové guľky s tou pravou vôňou Vianoc si zamiluje celá rodinka.
Datle plné zdravia
Málokto tuší, že datle sú bohatým zdrojom prírodných antioxidantov. Antioxidanty účinne chránia organizmus pred vznikom rakoviny a zabraňujú predčasnému starnutiu. Pre vysoký podiel vlákniny sú skvelým pomocníkom pri nakopnutí rýchlejšieho trávenia. Chutné oválne plody obsahujú veľa draslíka a horčíka. Udržujú tak nervový systém v rovnováhe. Do jedálničkov by ich mali zaradiť aj anémici. Sú bohatým zdrojom železa, ktoré je potrebné pri tvorbe hemoglobínu. Konzumáciou datlí ochrániš a podporíš pečeň, zabrániš upchatiu ciev a doplníš množstvo ďalších zdraviu prospešných vitamínov. Tak čo, ideš do toho? Vychutnaj si Vianoce v znamení zdravia. Organizmus sa ti poďakuje.
Čo budeme potrebovať? (asi 16 guliek)
- 100 g datlí
- 1 hrnček strúhaného kokosu
- hrsť vlašských orechov
Ako nato?
- Z datlí vyber kôstky.
- Vykôstkované datle pokrájaj na menšie kusy.
- Zalej ich vriacou vodou a nechaj ich namáčať asi 5 minút.
- Vodu zlej preč a datle nechaj vychladnúť.
- Vlašské orechy hoď do mixéra a rozmixuj.
- Pridaj kokos, kúsky datlí a všetko rozmixuj.
- Zo vzniknutej masy tvaruj guličky.
- Datľové guľky sú hotové. Sladučké, voňavé a rozpadávajúce sa v ústach. Mňam.
Dobrú chuť!
TIP1: Lyžička rumu prevonia chutné guľky nádhernou arómou.
TIP2: Datľové guličky môžeš obaliť v mletých orechoch, kokose alebo v kakau.
TIP3: Ak kúpiš nesladené datle, guličky môžeš osladiť lyžičkou medu.
O čo by si obohatil naše guličky? Napíš nám. Tešíme sa na inšpirácie.
Čítaj tiež: Vianočné pečivo: Jednoduché citrónové sušienky s levanduľou
prajeme zdravé prežitie sviatkov
34
Pridaj komentár