Bryndza – zdroj sily a zdravia starých slovanských bačov. Tradičná pochúťka z pasienkov je plná probiotických kultúr. Upraví črevnú mikroflóru a pomáha pri trávení. Z tejto salašníckej dobroty sa dá ukuchtiť fantasticky chutná bryndzová polievka. Každé hrdé slovanské srdce si zamiluje skvelú kombináciu bryndze, varených zemiačikov a chrumkavej voňavej slaninky. Načerpaj silu prírody z pokladu zo salaša.
Čo budeme potrebovať?
- 2 bryndze (2 x 125 g)
- 125 ml smotany na šľahanie
- asi 2 l vody
- 4 väčšie zemiaky
- slaninka
- polovica cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- polohrubá múka
- plátok čerstvého masla (alebo 2 lyžice rastlinného oleja)
- čierne korenie mleté
- paprika mletá sladká
- soľ
Ako nato?
- Najprv ošúp zemiaky a nakrájaj ich na malé kocky.
- Zemiaky uvar v osolenej vode takmer do mäkka.
- Počas varenia zemiakov si priprav vo väčšom hrnci zásmažku.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak pridaj do hrnca na roztopené maslo a chvíľku opeč. Potom pridaj asi 2 lyžice polohrubej múky a miešaj, kým sa múka nezačne sfarbovať do zlatista. K zmesi pridaj asi pol lyžičky mletej sladkej papriky, ešte raz premiešaj a zalej vodou. Polievku postupne priveď do varu.
- Slaninku nakrájaj na menšie kúsky a opeč na panvici do chrumkava. Slaninku z výpeku vyber a odlož do menšieho hrnca alebo misky.
- Uvarené zemiaky sceď a pridaj na panvicu k výpeku zo slaninky. Chvíľu opeč a zemiaky vsyp do vriacej polievky.
- V malej miske rozmiešaj bryndzu so smotanou na šľahanie do krémova. Zmes pridaj do polievky a premiešaj.
- Nakoniec polievku dochuť soľou a čiernym korením.
- Povar ešte 5 minút, aby sa jednotlivé chute prepojili a odstav.
- Podávaj s opraženou slaninkou.
- Bačova bryndzová polievka s chrumkavou slaninkou je na svete.
Dobrú chuť!
TIP: Ak máš rád krémovejšiu konzistenciu, pokojne na konci polievku zahusť štipkou múky.
Si milovníkom bryndze? Napíš nám do komentára ďalšie inšpirácie na recepty s bryndzou.
Začni kuchtiť s Himalájskou soľou a obohať svoje jedlo o hŕbu minerálov.
Čítaj tiež: Nebezpečné sladkosti: Cukor je pre deti jedom
9polievka hrdých slovanov
Pridaj komentár