Keď sa povie medovníčky, hlavou mi prebleskne chutná sladká korenistá vôňa nesúca sa celým domom. V momente mám pred očami Vianoce a ich pôvab. Medovníčky na Vianoce nesmú nikdy chýbať! Sú priam ich súčasťou. Súčasťou predvianočných vôní a chutí, tak lahodne zapadajúcich do seba. Deti medovníky milujú a úprimne povedané, pečiem ich viac krát do roka.
Receptov som vyskúšala niekoľko, no tento je TOP! Recept overený rokmi a chuťami mojich blízkych. Medovníčky prekvapujú svojou jemnosťou a výraznou chuťou. Vydržia ozaj dlho (ak ich dostatočne dobre schováš pred maškrtníkmi). Trvanlivosť ti zaručí med – skvelý prírodný konzervant. Chutia priam božsky. Sú mäkké hneď po upečení. Netreba ich preto piecť niekoľko týždňov vopred. Trochu námahy a neporiadku okolo iste stojí za výsledok. Osobne tento neporiadok považujem za súčasť predvianočnej atmosféry. Má to svoje čaro a deti iste ocenia zábavu okolo vykrajovania a zdobenia. Zábava zaručená, nuda zažehnaná.
Ingrediencie:
Cesto
- 750 g hladkej múky
- 300 g kokosového cukru (v BIO kvalite nájdeš TU)
- 4 celé vajíčka
- 125g Hera/maslo
- 5 PL medu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 balenie korenie na perníky
- 1 PL kyslej smotany
- 5 rozdrvených klinčekov
- 2 ČL škorice
- 1 ČL himalájskej ružovej soli (za super cenu kúpiš TU)
- 1 vajíčko na potieranie medovníčkov
Bielková poleva
- 1 vaječný bielok
- 140 g práškového cukru
- šťava z 1 chemicky neošetreného citróna
Príprava medovníčkov:
- Cesto je ideálne pripraviť deň vopred, alebo aspoň pár hodín vopred. Ingrediencie sa tak lepšie prepoja.
- Priprav si všetky ingrediencie a odváž. Múku nasyp do väčšej misky. Pridaj sódu bikarbónu a himalájsku soľ. Premiešaj vareškou a pridaj kokosový cukor a postupne ostatné ingrediencie. Korenie na perníky, rozdrvené klinčeky a škoricu. Nakoniec Heru alebo maslo a 4 vajíčka. Pridaj ešte med a kyslú smotanu a ide sa miešať (cvičiť).
- Všetko poriadne vymiešaj – ideálne čistučkými rukami. Dá to zabrať, no aspoň máš pri tom rozcvičku. Aj nejaké tie kalórie spáliš, kým to krásne dohladka vymiesiš.
- Cesto daj do celofánu a nechaj odpočívať pár hodín v chladničke. Ideálne do ďalšieho dňa.
- Pred vaľkaním si cesto vyber aspoň pol hodinky skôr z chladničky. Pracovnú dosku dobre posyp hladkou múkou a cesto si rozdeľ na 2 polovice. Vyvaľkaj najskôr jednu, potom aj druhú na hrúbku cca 4-5 mm. A ide sa vykrajovať. Ak máš možnosť, tak určite zapoj aj deti. Ušetria ti trošku práce a bude to zábava pre celú rodinu. Vykrojené medovníky poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vlož do rúry vyhriatej na teplotu 180 °C. Peč cca 6-7 minút. Nie dlhšie, lebo budú medovníky suché a tvrdšie. Hneď ako medovníky vyberieš z rúry, tak ich potri rozšľahaným vajíčkom. Budú sa pekne lesknúť.
- Po vychladnutí sa môžeš pustiť do zdobenia. Priprav si polevu vyšľahaním studeného vaječného bielka s citrónovou šťavou a práškovým cukrom. Potom už len zapoj fantáziu a ozdob medovníky podľa ľubovôle.
Naše domáce medovníčky – originálne vyzdobené detskou fantáziou chuťovým bunkám jednoznačne ulahodili. Hrdosťou naplnené detské tváre zo spoločne vykonanej práce stáli za to!
A ako chutili medovníčky tebe? Poteší nás aj fotka tvojich originálnych kúskov. Budeme sa tešiť, až ju pridáš do komentárov nižšie.
1Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár