Hliva ustricová je známa svojimi priaznivými účinkami na imunitu. Liečivá huba je plná zdraviu prospešných glukánov, vitamínov skupiny B a minerálov. Spolu so zeleninou vytvoria dokonalú vitamínovú bombu pre tvoje telo. Polievočka je chutná, zdravá a nenáročná na prípravu.
Čo budeš potrebovať?
- Hlivu 200 g
- 1 mrkvu
- 1 petržlen
- polovicu kalerábu
- štvrtinu zeleru
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1 menšiu cibuľu
- 1-2 lyžice masla
- bylinky na ozdobenie – petržlenová vňať, pažítka
- mletá sladká paprika
- čierne mleté korenie
- mletá rasca
- 2 lyžičky vegety bez glutamanu
- ružová alebo biela himalájska soľ
- 1 strúčik cesnaku (nemusí byť, ak nemáš rád cesnak)
- 2 litre vody
Ako na to?
- Cibuľku nakrájaj nadrobno a vlož do hrnca. Pridaj lyžicu masla a popráš mletou červenou paprikou. Nechaj cibuľku zľahka osmažiť a na chvíľu odstav zo sporáka.
- Nakrájaj zeleninu aj zemiaky na malé kúsky a vlož do hrnca. Hlivu nakrájaj na pásiky a pridaj k zelenine. Zalej všetko 2 litrami vody a daj variť.
- Polievku dochuť čiernym mletým korením, mletou rascou a vegetou bez glutamanu. Nezabudni pridať trošku jemnej himalájskej soli.
- Polievku var cca 45 minút, kým nie je zelenina mäkká. Potom už len dochuť nasekanou pažítkou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Polievka je hotová. Dobrú chuť!
Hliva obsahuje cennú látku betaglukán. Vďaka nemu podporuje imunitu a spomaľuje stranutie. Hliva je mimoriadne vhodná do polievok, omáčok, pri príprave zeleninového rizota. Cenné látky obsiahnuté v hlive sa uchovávajú aj pri jej tepelnej úprave! Zaraď hlivu do svojho jedálnička a vyskúšaj ju na viacero spôsobov. Dodáš tak telu mnoho zdraviu prospešných látok.
73Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár