Vášmu telu obilniny dodajú energiu aj vitalitu
Obilniny sú súčasťou takmer každého jedla. Začíname nimi deň, využívame ich ako prílohu k chutnému obedu a dokážeme z nich pripraviť aj výdatnú večeru. V súčasnosti je však ponuka obilnín veľmi veľká a občas je náročné sa v nej zorientovať. Niektoré obilniny sú známe, iné sa k nám dostali len nedávno. Spolu s naším jednoduchým slovníkom si určite vyberiete, ktoré obilniny sú pre vás najlepšie. 🙂
Amarant
Táto obilnina pochádzajúca z Južnej Ameriky má najvyšší obsah bielkovín. Obsahuje lysín, teda esenciálnu aminokyselinu, ktorá je zodpovedná za tvorbu mozgových buniek a rutín, ktorý pôsobí priaznivo na priechodnosť stien kapilár, čím zmenšuje opuchy. Amarant obsahuje najmä vápnik, horčík, železo, kyselinu listovú, vitamíny B, C a E a veľa vlákniny. Je vhodný pre deti, športovcov i pri redukčnej diéte. Môžete ho použiť ako prílohu k hlavnému jedlu.
Príprava: 1 hrnček amarantu zalejte 2 šálkami vody a varte domäkka ako ryžu. Amarant si však vyžaduje o trochu viac času, varte ho približne 25-30 minút.
Bulgur
Bulgur vyzerá ako ryža, ale v skutočnosti je táto obilnina predvarená a vysušená pšenica. Je ľahko stráviteľný a nespôsobuje nadúvanie. Obsahuje horčík, fosfor, selén, železo a vitamíny skupiny A a B. Má nízky obsah tuku, ale veľa vlákniny. Už jedna šálka bulguru jej obsahuje takmer 8 gramov! Bulgur podporuje imunitu, dodáva vitalitu a má protizápalové účinky. Okrem toho, výborne zasýti a zabezpečí vám stálu hladinu cukru v krvi. Hodí sa ako príloha k jedlám, ale aj do šalátov, polievok a vďaka jeho orieškovej chuti si z neho môžete pripraviť aj kašu.
Príprava: Môžete ho uvariť klasicky ako ryžu, ale ideálne je ho zaliať studenou vodou a nechať približne 1 hodinu „nabobtnať“. Týmto spôsobom prípravy si bulgur zachová všetky zdraviu prospešné látky.
Kuskus
Obilnina s názvom Kuskus pochádza zo severnej Afriky a pripomína tarhoňu. Vzniká po mletí a drvení tvrdozrnnej pšenice. Obsahuje najmä vápnik, železo, vitamíny E a B, bielkoviny, uhľohydráty, fosfor a antioxidanty, ktoré priaznivo pôsobia na ochranu tela pred voľnými radikálmi. Kuskus zasýti a pritom obsahuje minimum tuku, preto ho môžu konzumovať aj ľudia trpiaci vysokou hladinou cholesterolu. Jeho príprava je naozaj rýchla a jednoduchá, preto je skvelý, keď sa vám nechce tráviť veľa času v kuchyni. Býva súčasťou šalátov, ale využíva sa najmä ako príloha. Môžete ho zjemniť maslom alebo pripraviť hoci aj na sladko.
Príprava: Kuskus stačí zaliať vriacou vodou, prikryť pokrievkou a počkať, kým zmäkne. Trvá to približne 7 – 10 minút. Jednoduché, však? 🙂
Pohánka
Pohánka je obilnina, ktorá pochádza zo strednej Ázie. Je ľahko stráviteľná a dodáva telu množstvo energie, preto je vhodná najmä pre ľudí, ktorí ťažko pracujú. Pohánka obsahuje prírodný rutín, ktorý pomáha posilniť imunitu, reguluje hladinu cholesterolu v krvi a krvnú zrážanlivosť. Udržiava zdravie nervového systému, posilňuje svaly a je prevenciou proti rakovine. Pohánka je prirodzene bezlepková a vhodná i pre diabetikov. Obsahuje bielkoviny, železo, horčík, vlákninu, vápnik, zinok, vitamíny skupiny B a ďalšie minerály, ktoré z nej robia vysoko hodnotnú potravinu. Môžete ju pripraviť na sladko, pridať do šalátu alebo z nej urobiť nákyp či nátierku.
Príprava: Pohánku opláchnite, zalejte vriacou vodou v pomere 1 hrnček pohánky k 1,5 hrnčeka vody. Osoľte, pridajte trochu oleja a varte približne 3 minúty. Potom ju odstavte, prikryte pokrievkou a nechajte asi polhodinu odstáť.
Pšeno
Pšeno je jediná obilnina, ktorá je zásaditá, teda neprekysľuje organizmus. Pochádza z Číny a ide o proso bez šupiek. Pšeno obsahuje veľké množstvo železa a kremíka, okrem toho aj bielkoviny, minerály a vitamíny skupiny B. Podporuje rast a zdravie vlasov i nechtov, spevňuje kosti, zuby, zrýchľuje trávenie, priaznivo pôsobí na žalúdok a obličky, prečisťuje organizmus a bojuje proti chronickej únave. Je vhodný najmä pre tehotné ženy. Môžete ho pripraviť na sladko ako nákyp, ako prílohu k mäsitým jedlám či s rôznymi omáčkami ako hlavné jedlo.
Príprava: Pšeno najprv opláchnite a sparte vriacou vodou. 1 hrnček pšena potom zalejte 1 a pol hrnčekom vody, osoľte a nechajte zovrieť. Varte asi 15 minút pod pokrievkou. Môžete pridať aj trochu olivového oleja.
Quinoa
Obilnina Quinoa pochádza z Južnej Ameriky a je to skvelá náhrada ryže. Obsahuje najmä bielkoviny, vitamíny, nenasýtené mastné kyseliny, železo, horčík, zinok a mangán. Dokonca, obsahuje 2x viac vlákniny ako ostatné obilniny, preto vám po nej pocit sýtosti zostane dlhšie. Quinoa je bezlepková, vyrovnáva hladinu cukru v krvi a pomáha predchádzať črevným ťažkostiam i srdcovocievnym ochoreniam. Môžete ju pripraviť osolenú ako prílohu k jedlu alebo na sladký spôsob ako nákyp.
Príprava: Quinou uvaríte presne tak isto ako ryžu.
Obilniny sú všestranné a môžete z nich pripraviť rôznorodé jedlá. Dodajte svojmu telu výživu a energiu. Kvalitné OBILNINY v bio kvalite kúpite jednoducho a pohodlne v našom e-shope.
6Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár