Nátierky sú skvelou alternatívou na raňajky či desiatu. Pripravíš ich veľmi jednoducho a pritom sú veľmi zdravé. Ak si milovníkom nátierok, určite vyskúšaj tie naše. Natri obľúbené pečivo a ozdob ho zeleninou, či bylinkami. Chutné a zdravé jedlo tak vykúzliš za pár minút.
Mrkvičková nátierka pre malých aj veľkých
- 1 najemno nastrúhaná mrkva
- 3 PL kyslej smotany
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- štipka ružovej himalájskej soli
- 1 nadrobno nakrájaná mozzarella (100g)
- štipka bieleho mletého korenia
Mrkvu nastrúhaj najemno a pridaj k nej kyslú smotanu. Mozzarellu nakrájaj na malé kúsočky a pridaj k mrkve. Premiešaj a dochuť štipkou himalájskej ružovej soli a bielym mletým korením. Pokvapkaj citrónovou šťavou podľa vlastnej chuti a poriadne premiešaj. Teraz už len natri na obľúbené pečivo.
Tradičná tuniaková nátierka
- 1 konzerva tuniaka v olivovom oleji
- 100 g masla
- 1 ČL horčice
- štipka himalájskej ružovej soli
- štipka bieleho mletého korenia
- polovica malej najemno nakrájanej cibuľky
Maslo poriadne vymiešaj, najlepšie elektrickým šľahačom. Pridaj tuniaka v olivovom oleji a znova vymiešaj. Potom pridaj horčicu, štipku himalájskej ružovej soli a bieleho korenia. Cibuľku nakrájaj na drobno a pridaj k nátierke. Opäť poriadne vymiešaj a nátierka je na svete.
Cícerová nátierka
- 100 g cícer (cícer v bio kvalite kúpiš ľahko TU )
- 2 bobkové listy
- 100 g masla
- 1-2 strúčiky cesnaku
- štipka himalájskej soli
Cícerová nátierka je plná bielkovín a vlákniny. Jej príprava ti zaberie o niečo viac času. Cícer namoč deň vopred do vody. Ideálne je, ak tú vodu aj niekoľkokrát vymeníš. Potom ho zlej a povar vo vode s bobkovými lístkami cca 2 hodinky – kým je mäkký. Nechaj ho vychladnúť a potom v mixéri rozmixuj. Pridaj maslo, cesnak a trochu himalájskej soli.
Bryndzová nátierka s cesnakom
- 125 g bryndze
- 100 g masla
- 2 PL kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- štipka himalájskej ružovej soli
- nasekaná pažítka – množstvo podľa vlastnej chuti
Maslo vymiešaj do hladka, pridaj k nemu bryndzu a kyslú smotanu. Postupne pridaj popučený cesnak, štipku himalájskej soli a nasekanú pažítku. Takto získaš chutnú nátierku bohatú na bielkoviny aj vitamíny.
Nátierka z červenej šošovice
- 100 g červenej šošovice (chutnú v bio kvalite kúpiš TU)
- štipka ružovej himalájskej soli
- štipka rasce
- štipka mletého bieleho korenia
- malá cibuľka
- 2 PL masla
Červená šošovica je veľmi vďačnou strukovinou. Je chutná, rýchlo sa varí a nenafukuje. Červenú šošovicu prepláchni a povar cca 10-15 minút vo vode. Potom ju sceď a nechaj vychladnúť. Maslo vymiešaj dohladka spolu s uvarenou šošovicou. Postupne pridaj rascu, himalájsku soľ a biele korenie. Cibuľku nasekaj na drobno a primiešaj k nátierke. A nátierku máš hotovú. Teraz už iba natrieť na pečivo a podľa fantázie ozdobiť obľúbenou zeleninou.
Sladká medová nátierka pre maškrtníkov
- med a maslo v rovnakom pomere
- štipka mletej škorice
Vymiešaj maslo do hladka a pridaj rovnaké množstvo medu a trošku mletej škorice. Poriadne vymiešaj a sladkú nátierku máš hotovú. Hodí sa na chlieb, prípadne aj vianočku.
Chutné nátierky nikdy nesklamú a dobre zasýtia. Spestri a obohať svoj jedálniček o zdravé nátierky aj ty.
Dobrú chuť všetkým milovníkom nátierok!
Ak máš aj ty super receptík na chutnú nátierku, neváhaj a podeľ sa s nami v komentároch nižšie. Budeme sa tešiť!?
2
Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár