Prvé zúbky sa deťom prerezávajú zvyčajne od štvrtého mesiaca. Najprv sú to spodné, neskôr dolné mliečne zúbky. Prechádzajú tomu opuchnuté a začervenané ďasná. Okrem toho si všimnete, že vaše bábätko viac slintá, cmúľa si pästičky alebo obhrýza hračky. Prerezávanie zúbkov často znamená niekoľko prebdených nocí plných plaču a v mnohých prípadoch aj horúčok. Viete, ako môžete dieťatku pomôcť zmierniť bolesť z prerezávania prvých zúbkov?
Pomôže mrkvička aj chlebík
Opäť platí pravidlo, že tie najjednoduchšie rady sú často tie najúčinnejšie. V tomto prípade stačí očistiť mrkvu a vložiť ju na malú chvíľu do chladničky. Keďže bábätku sa zúbky ešte len prerezávajú, chlad z mrkvy upokojí zapálené ďasná a drsný povrch mrkvy ich aj pomasíruje. Podobne pomôže aj kôrka chleba, ale nie príliš suchá, aby bábätku nepichla do boľavých ďasien. Má slúžiť len ako hryzadlo a na ich jemnú masáž. Skúsiť však môžete aj banán, ktorý predtým, než ho dáte dieťaťu, uložíte na chladné miesto.
Sila byliniek
Upokojujúce účinky má najmä harmančekový čaj, ktorým môžete bábätku potrieť ďasná. Využiť sa však dá aj mandľový olej či jemný odvar z levandule, ktorý zmierni zápal. Potieranie kyslým citrónom má tiež protizápalové účinky.
Bezpečné chrumkanie
Od siedmich až ôsmich mesiacov sa zvyknú prerezávať horné zúbky. Do prvého roka by bábätko malo mať 4 zúbky, do troch rokov už kompletný mliečny chrup. Od siedmich mesiacov už detičky môžu pomaly ochutnávať aj prvé chrumky, ktoré by mali byť v prvom rade nesolené a nesladené. Takými sú napríklad zeleninové BioKids chrumky s obsahom mrkvy, špenátu alebo červenej repy, ktoré môže váš drobček chrumkať už od 6 mesiacov. Vhodné sú tiež Little Angel chrumky s mrkvou a tekvicou. Všetky sú navyše bezlepkové a bez pridaného cukru a soli.
Máte ďalšie domáce „zlepšováky“, ako zmierniť bábätku bolesť pri prerezávaní prvých zúbkov?
3Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár