Mnohým sa pri pomyslení na kapustnicu zbiehajú slinky. Kapusta patrí k najzdravším potravinám na svete. Ide o univerzálny prírodný liek vhodný na všetky choroby. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, E, B, K. V kapuste nájdeš aj železo, horčík či draslík. Skvelou vlastnosťou je to, že dokáže prečistiť organizmus od všetkých škodlivín. Vieš ako sa dá pripraviť kapustnica zdravo a stále chutne?
Čo potrebujete (na 5l hrniec):
- bio olivový olej
- kyslá kapusta
- himalájska soľ
- červená paprika
- sušená zeleninová zmes
- 1 ks cibuľa
- 3 ks cesnak
- 5 ks šampióny
- 3 ks sušené slivky
Príprava:
Celková príprava kapustnice trvá približne 1 hodinu.
- Očistenú a nakrájanú cibuľu pridaj spolu s cesnakom do rozpáleného olivového oleja (1PL). Olivový olej je zdravou variantou, pretože uchováva všetky prospešné látky obsiahnuté v plodoch. Cibuľku orestuj do zlatista. Následne pridaj kapustu a nakrájané šampióny. Podlej 1 pohárom vody. Okoreň 1PL červenej sladkej papriky. Kapustu nechaj dusiť približne 20 minút. Potom do hrnca dolej potrebné množstvo vody, pridaj sušené slivky. Okoreň 1 PL himalájskej soli a 1 PL sušenej zeleninovej zmesi. Kto má rád výraznejšiu chuť môže pridať aj peper, majorán či bobkový list. Ak si nevieš predstaviť kapustnicu bez zemiakov, môžeš ich kľudne zaradiť do receptu. Nezabúdaj, že sa varia osobitne a do kapustnice ich dávame až keď je kapusta mäkká.
- Za občasného miešania var až do zmäknutia kapusty.
Dobrú chuť!
6enjoy your life 🙂
Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár