Cesnak – zelenina, korenina alebo liečivá rastlina? Všetko v jednom. Cesnak má široké využitie nielen v kuchyni. Ukrýva v sebe množstvo vitamínov, znižuje krvný tlak, má silné protivírusové, antibakteriálne a mnohé ďalšie účinky. Obsahuje látku alicín. Práve alicínu môžeš poďakovať za výraznú cesnakovú arómu. Krémová cesnačka poteší nielen žalúdok, ale hlavne tvoj imunitný systém.
Čo budeme potrebovať?
- 1 veľký cesnak (alebo 2 menšie)
- 1 ks cibuľa
- 4 ks zemiaky
- 0,5 l zeleninového vývaru
- syr
- bochník
- maslo
- korenie
- himalájska soľ
Ako na to?
- Na masle opraž nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak.
- Prilej zeleninový vývar.
- Pridaj na kocky nakrájané zemiaky a ochuť soľou a korením. Nechaj variť.
- Vydlab vnútro bochníka, vytvor malé kocky a daj piecť do rúry.
- Ak už máš zemiaky uvarené, celú polievku rozmixuj ponorným mixérom.
- Hotovo! Krémovú cesnakovú polievku posypanú krutónmi a nastrúhaným syrom podávaj v bochníku.
TIP: Cesnak môže varením stratiť svoj liečivý účinok. Do uvarenej polievky pretlač ďalší čerstvý cesnak.
Ešte stále nemáš doma kvalitnú himalájsku soľ? Tak šup-šup do obchodu, nech varíš aj ty zdravšie.
Chutila ti cesnačka? Vyskúšaj ďalší tradičný recept: Bačova bryndzová polievka s chrumkavou slaninkou.
6Nech je jedlo tvojim liekom a liek je tvoje jedlo (Hippocrates)
Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár