Počuli ste už o novodobej fazuli mungo a jej blahodárnych účinkoch na ľudský organizmus? Fazuľa mungo je zelená strukovina, ktorá chuťou pripomína zelený hrášok. Pochádza z Indie, odkiaľ sa k nám rozšírila. Už starovekí Hindovia poznali jej účinky, vďaka ktorým predchádzali rôznym tráviacim ťažkostiam a dožívali sa vysokého veku.
Sila tohto zázraku
Okrem veľkého množstva bielkovín obsahuje vlákninu, železo, takmer všetky vitamíny skupiny B, železo, fosfor a draslík. Jej pravidelnou konzumáciou môžme zlepšiť trávenie a pomôcť detoxikovať organizmus. Pomáha dokonca zlepšiť našu imunitu. Môžme takto predchádzať častému nachladzovaniu v zimných obdobiach. Je obľubená najmä medzi vegetariánmi a vegánmi kvôli vysokému obsahu proteínu. Vďaka jej nízkemu glykemickému indexu je vhodná aj pre diabetikov.
Varenie fazule mungo
Pred varením ju treba namočiť, ideálne na celú noc. Následne by sa mala táto voda zliať, aby sme predišli zbytočnému nadúvaniu. Varenie na miernom ohni až do zmäknutia fazule trvá približne 40 minút. V rôznych reštauráciách sa môžme stretnúť s takouto pripravenou polievkou alebo so špeciálnou nátierkou.
Klíčky fazule mungo
Práve tieto klíčky sú na fazuli mungo najvzácnejšie. Obsahujú totiž viac minerálnych látok, vitamínov, enzýmov, stopových prvkov a bielkovín ako sa nachádza v samotnej fazuli. Už po 2 hodinách klíčenia sa v semienku zvyšuje obsah vitamínov a prospešných látok až o 50 – 200 %.
Ako na klíčenie?
Fazule opláchneme a necháme ich namočené približne 1 deň. Následne vodu zlejeme a ponecháme ich vo vlhku 1-2 dni. Počas dňa by sme ich mali preplachovať aspoň 2 krát, aby sme predišli vznikom plesní. Výhonky sú pripravené, ak dosiahnu dĺžku približne 2 cm. Používajú hlavne ako súčasť šalátov, v ktorých dodajú telu obrovskú silu energie a potrebných látok. Nutričná hodnota týchto klíčkov sa vyrovná aj mäsu. Preto sa ich konzumácia odporúča aj vegetariánom.
Máte skúsenosti s nakličovaním fazule mungo?
Do čoho ju ešte pridávate?
Podeľte sa s nami o Vaše skúsenosti.
4Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár