Kapusta – obľúbená plodina každej tradičnej slovenskej gazdinky. Pre človeka dnešnej doby málo atraktívna a praobyčajná. V moderných jedálničkoch je utláčaná do úzadia a nahrádzaná rôznymi „lepšími“ superpotravinami. Guľaté hlávky ukrývajú vo svojom vnútri unikátne poklady. Kapusta patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Vieš, pri akých neduhoch ti pomôže?
Železné brnenie organizmu
Kapusta – či už biela, červená alebo kvasená – obsahuje obrovské množstvo vitamínu C. Veľké dávky vitamínu posilnia imunitu počas chrípkového obdobia lepšie, ako niektoré citrusy. Je pokladnicou vitamínov A, E, B1, B2, B3, B6. Obsahuje železo, sodík, mangán, jód, fosfor, flór, draslík, horčík, vápnik, selén a antioxidanty. Biologicky ľahko dostupný zinok v listoch kapusty je potrebný pre regeneráciu buniek pokožky a slizníc.
Kapusta sa pýši aj obsahom antivredového vitamínu U, ktorý blahodárne pôsobí pri hojení žalúdočných vredov a chráni sliznicu žalúdka pred infekciami. Ako jediná z rastlín nadobúda pri kvasení vitamín B12, preto je vhodnou voľbou pokrmu aj pre vegánov.
Kapusta na pevné nervy
Konzumovanie surovej kapusty síce neznie lákavo, ale v tejto forme je skvelým zdrojom kyseliny listovej. Tá je nevyhnutná v celom nervovom systéme. Pomáha odbúravať stres, podporuje mozog, sústredenie a pomáha prekonávať depresie.
Probiotiká z kamenného súdka
Kyslá kapusta je senzačným prírodným probiotikom. Obsahuje laktobacily, ktoré udržujú črevnú mikroflóru a pomáhajú zlepšovať trávenie. Vďaka veľkému obsahu vody a vlákniny účinne zasýti človeka na dlhšiu dobu. Nízko kalorickú dobrotu preto určite zaraď do jedálnička. Pri formovaní postavičky ti uľahčí zhodiť nejaké to kilo. Efektívne pôsobí aj pri detoxikácii organizmu a znižovaniu hladiny cukru v krvi.
Stop rakovine
V procese kvasenia kapusty sa tvoria izotiokynáty, ktoré spolu s glukozinolátmi dokážu bojovať proti nádorovým bunkám. Látky chránia organizmus pred oxidačným stresom. Zvyšujú aktivitu imunitného systému, ktorý efektívne útočí a zabíja nádorové bunky. Pozor – tieto látky ničí dokonca aj nízka tepelná úprava.
Nové veci sú skvelé, ale nezabúdaj na tradíciu. Práve v naoko obyčajných veciach sa môžu skrývať najväčšie poklady. Dopraj organizmu blahodárnu vitamínovú bombu a obohať kuchyňu o recepty z kapusty.
Čítaj tiež: Kŕčové žily: Kapustový obklad zatočí s nepríjemnou bolesťou nôh
Čítaj tiež: Kapustnica: zdravá varianta
enjoy your life 🙂
4
Pridaj komentár