Lístkové cesto patrí medzi obľúbených pomocníkov v kuchyni. Obľúbenosti sa teší najmä kvôli delikátnej chuti a všestrannému využitiu. V minulosti sa pripravovalo zdĺhavým a tradičným procesom. Naopak dnes sa väčšina ľudí uchyľuje k rýchlej variante – mrazenému lístkovému cestu zo supermarketov. Ako si pripraviť domácu alternatívu lístkového cesta bez é – čiek a za krátky čas?
Čo budeme potrebovať na zdravé, domáce lístkové cesto?
- 250 g hladká múka
- 250 g kokosový olej
- 6 PL jogurtu
- 1 žĺtko
- štipka himalájskej soli
Ako na to?
- Všetky ingrediencie daj do dostatočne veľkej misky.
- Vypracuj z cesta hladkú zmes bez hrudiek.
- Cesto môžeš vypracovať kuchynským robotom aj tradičnou metódou – miesiť cesto rukami.
- Hladké lístkové cesto ulož do obdĺžnikovej krabičky alebo z neho vytvaruj obdlžník a premiestni do igelitového sáčku. Keď bude mať cesto obdĺžnikový tvar bude sa s ním ľahšie manipulovať pri pečení.
- Cesto ulož do chladničky a nechaj odležať aspoň 12 hodín.
- Po minimálne dvanástich hodinách môžeš začať pripravovať dobrotu z lístkového cesta.
Dúfam, že sa ti lístkové dobroty podaria. Niekoľko receptov s lístkovým cestom sme vyskúšali aj my. Napríklad Ružičky z lístkového cesta chutia skvele, no majú aj konkurenciu v podobe Lístkových krúžkov s tvarohovou plnkou.
enjoy your life 🙂
Zdroje obrátkov: www.pixabay.com
www.unsplash.com
8Som kreatívna osôbka, ktorá rada vytvára z obyčajných vecí nezabudnuteľné a krásne zážitky. Zaujímam sa o zdravý životný štýl, šport, cestovanie, no aj o techniku a umenie. Je samozrejmosťou, že ma zaujíma aj mnoho ďalších oblastí. Tiež obľubujem získavanie nových informácií a nadšene sa o ne podelím s ďalšími.
Pridaj komentár