Pečený čaj patrí medzi vynálezy našich prarodičov a v dnešných dňoch opäť zaujal miesto na výslní. Mix ovocia osladený cukrom, obohatený o škoricu a iné príjemne aromatické korenie je obľúbenou pochúťkou. Počas večerov v zime si mnoho ľudí vychutnáva delikátnu chuť čaju a kúskov ovocia s rodinou alebo pri filme.
Ako dosiahnuť zdravší pečený čaj?
V pečenom čaji sú nahraditeľné prvky. Napríklad obyčajný biely rafinovaný cukor môžeš vymeniť za omnoho zdravšiu variantu. Kokosový cukor má viac výživných látok a zároveň i spôsob výroby je veľmi šetrný. Obsahuje napríklad železo, skupinu vitamínov B aj vitamín C. Vyznačuje sa jemnou karamelkovou chuťou. Nezvyčajná no jemná chuť kokosového cukru, zvýrazní jedinečný tón chuti pečeného ovocia.
Skoro vždy sa v pečenom čaji vyskytne aj škorica. Samozrejme, poznáme viac druhov škorice pestovaných v rôznych kútoch zeme. Medzi dva najčastejšie druhy patria Škorica ceylón a Škorica cassia. Líšia sa farbou, silou arómy a liečivými účinkami. Ceylón má trochu slabšiu a sladšiu arómu ako cessia, no má vysoké medicínske hodnotenie (až 10 – krát vyššie ako škorica cassia). Najzdravšou variantou škorice je bio škorica ceylón.
Pečený čaj je skvelou ukážkou, ako jednoducho sa dá spraviť jedlo zdravším. Stačí zameniť niekoľko nezdravých ingrediencií. Jedlu sa pritom vôbec nemusí zmeniť chuť.
Zaručená receptúra na dosiahnutie skvelej chuti
Nexistujú 2 rovnaké pečené čaje. Každá várka je originálna a jedinečná. Reakcie korenia, cukru a ovocia pri vysokých teplotách majú vždy rovnaký princíp, no výsledky sa líšia aspoň v maličkých náznakoch chuti, či farby. V pečenom čaji sa môže vyskytnúť aj mrazené ovocie. Skvele chutí aj kombinácia lesného ovocia. Jahody, maliny a čučoriedky, skvelý je aj hruškový pečený čaj . Odporúčam kombinovať 2 kg ovocia s 1 kg kokosového cukru, ak používaš sladké ovocie, cukru môže byť aj menej. Nesmie chýbať ani škorica (cca 2 – 3 rovné PL) a 1 podrvený klinček. V niektorých prípadoch je možné pridať aj kúsok vanilkového struku, či kakaa.
Ešte som nepila zlý pečený čaj. Každá kombinácia má svoje čaro. Zaujímavé kombinácie vznikajú aj z tropického ovocia. Kyslejší čaj sa dá stále dosladiť a ten trošku sladší zriediť vodou. Neboj sa skúšať rôzne kombinácie a posúvať hranice chuti. Okús nové a nepoznané.
Nájdi skvelé recepty na prípravu chutných dobrôt.
6enjoy your life 🙂
Som kreatívna osôbka, ktorá rada vytvára z obyčajných vecí nezabudnuteľné a krásne zážitky. Zaujímam sa o zdravý životný štýl, šport, cestovanie, no aj o techniku a umenie. Je samozrejmosťou, že ma zaujíma aj mnoho ďalších oblastí. Tiež obľubujem získavanie nových informácií a nadšene sa o ne podelím s ďalšími.
Pridaj komentár