Sezam patrí medzi olejnaté rastlinky. Pýši sa veľkou obľúbenosťou v rôznych častiach sveta. V minulosti bol využívaný indickými a egyptskými liečiteľmi. Dnes je bežnou súčasťou koláčov, šalátov aj rôznych ďalších pokrmov.
Záhada pôvodu
Sezam pochádza z Indie a Afriky. Samotný názov našepkáva mnoho o pôvode rastlinky – Sesamum indicum. Niekedy sa tvrdilo, že krajinou pôvodu je Irán či Indonézia. Obyvatelia Číny si sezam obľúbili a olejnaté semienka využívajú už 2000 rokov. Pomenovanie „cudzie konope“ môžeš počuť v uliciach Číny do dnes. Napriek dlhodobému využívaniu a pestovaniu rastliny je ešte stále považovaný za cudziu rastlinu.
Dnes patria medzi najväčších producentov sezamu Čína, India, Guatemala, Mexiko a juhovýchodná časť USA.
Sezam – zrodenie a rast
Pestuje sa zo semienok. Už po roku dosahuje rastlina výšku 1 – 1,5 metra. Farba semienok je podmienená odrodou sezamu. Listy majú chlpy a sú variabilné. Biela a ružová farba okupujú kvety. Zber olejnatých semienok sa začína v období, keď sú niektoré struky ešte zelené. Spodné struky dozrievajú skôr ako vrchné. Pri zbere sa najskôr rastliny zrežú a následne mlátia. Sezamové semienka prejdú procesom sušenia. Nakoniec je sezam čistený.
Liek ako od babičky
Spracovanie sezamu významne ovplyvňuje využitie v liečiteľstve. Sezamový olej urýchľuje hojenie nepríjemných popálenín, vredov a furunkulov. Potieranie pokožky počas tehotenstva pôsobí proti pajazvičkám. Boj so striami môžeš vyhrať, ak budeš pravidelne natierať postihnuté oblasti. Olej si našiel využitie aj pri problémoch so žlčníkom a pečeňou.
Semienka sa tiež pýšia širokými možnosťami použitia. Majú blahodárne účinky na pečeň a obličky. Posilňujú zuby a kosti. Mierne laxatívne účinky sú užitočné v prípade zápchy a tráviacich problémoch.
Nálevy a odvary zo semienok sú účinné pri zápche, osteoporóze, závratoch, reume, problémoch s očami a takzvanom „šumení“ v ušiach.
Sezam môžeš používať aj preventívne. Jednoducho nasyp sezam do šalátu, koláča, strúhanky, domáceho chleba alebo do ryže. Vďaka nevýraznej chuti sezamu ostane pôvodné jedlo nezmenené.
Čítaj aj: Polenta a jej tajomstvá
3enjoy your life 🙂
Som kreatívna osôbka, ktorá rada vytvára z obyčajných vecí nezabudnuteľné a krásne zážitky. Zaujímam sa o zdravý životný štýl, šport, cestovanie, no aj o techniku a umenie. Je samozrejmosťou, že ma zaujíma aj mnoho ďalších oblastí. Tiež obľubujem získavanie nových informácií a nadšene sa o ne podelím s ďalšími.
Pridaj komentár