Kešu orechy miluje hádam každý. Stali sa obľúbenou pochúťkou a dokonca súčasťou hlavných jedál na celom svete. Vieš odkiaľ pochádzajú, ako nám pomáhajú a ako si vybrať tie správne?
Nečakaný pôvod a história kešu
Kešu orechy boli pôvodne šľachtené v Brazílii, odkiaľ sa rozšírili portugalskými moreplavcami do Mozambiku a Indie. Z Indie sa doniesli do celej Ázie a odtiaľ boli dovezené do Afriky. V súčasnosti sú ich veľkými prestovateľmi India, Brazília, Nigéria, Vietnam, Pobrežie Slonoviny, Tanzánia a Indonézia. Kešu orechy sú plodom ovocného stromu, ľadvinovníka západného, ktorý môže vyrastať až do výšky 12 m. Kešu pritom vyrastá priamo na jabloni a psedoplod v tvare jabĺčka rastie až neskôr. Samotné jablko je bohaté na vitamín C, no jeho konzumácia nie je bežná.
Prečo sú kešu také výnimočné?
Účinky kešu sú priam blahodárne, vďaka ich vysokému obsahu vitamínov B, C, E a K. Podobne ako iné orechy, sú zdrojom viacerých minerálov ako vápnik, horčík meď i dôležité železo. Už 20 orieškov denne vie telu doplniť dennú dávku železa. Vysoký obsah bielkovín ocenia hlavne vegáni a obsiahnutá vláknina napomáha správnemu tráveniu.
Čo dokážu kešu ich pravidelnou konzumáciou?
- Znížia riziko kardiovaskulárnych ochorení.
- Majú pozitívny vplyv na zvládanie stresu.
- Vďaka vysokému obsahu tukov dokážu organizmus zasýtiť na dlhšiu dobu, preto sú vhodné pri redukčných diétach.
- Obsiahnutý vitamín K udržiava zdravé kosti.
- Obsiahnuté omega 3 a 6 mastné kyseliny podporujú správnu funkciu mozgu.
- Tým, že zlepšujú krvný obeh, chránia telo pred nepríjemnými bolesťami hlavy.
- Pravidelná konzumácia pomáha udržovať zdravé ďasná i zuby.
Je dôležité, aké kešu si kupujeme?
V obchodoch ich vieme násjť v rôznych formách, a to v solenej, sladenej, kondenzovanej, či raw forme. Zdravé a bezchybné kešu by mali byť krémové, svetlé a hlavne nesolené. Pozor nesmieš ich zjesť popri telke na kilá. Mal/-a by si ich konzumovať 3-4 krát do týždna po 15-20 gramov. Ak máš chuť na sladké, môžeš skúsiť neodolateľnú kombináciu kešu s medom. Ak máš chuť na slané, môžeš ich posypať štipkou himalájskej soli. ZdRAWú bio chuť kešu s božskou kvalitou a bez škodlivej soli môžeš nájsť na našom e-shope.
Máš rád kešu orechy a poznáš nejaký dobrý recept? Podeľ sa oň s nami v komentároch nižšie. 🙂
1
Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár