Vôňa parmezánu, slaninky a čierneho korenia. Pravá talianska klasika s nostalgiou teplých večerov s výhľadom na more. Popularita špagiet Carbonara prekročila hranice rodiska a dnes ich pozná takmer celý svet. Existuje mnoho receptov na prípravu tejto pochúťky. Náš recept pochádza priamo z Talianska. Rýchle, jednoduché a fantastické. Láska na prvú vidličku. Iné už chcieť nebudeš.
Čo potrebujeme? (2 porcie)
- špagety
- 130 ml smotany na varenie (12%)
- 3 žĺtky
- 2 lyžice strúhaného parmezánu (prípadne Grana Padano)
- soľ
- čierne korenie
- štipka cesnaku
- pancetta (možno nahradiť anglickou slaninkou)
Ako nato?
- Najprv si priprav omáčku. Na prípravu ti postačí väčší pohár alebo odmerka.
- Do 130 ml smotany na varenie pridaj žĺtky a na jemno nastrúhaný parmezán. Vidličkou zmes poriadne premiešaj. Je dôležité mať čerstvé vajíčka, keďže omáčka sa tepelne neupravuje.
- Zmes ochuť soľou, čiernym korením a štipkou cesnaku. Cesnak nie je základom – nesmie chuť omáčky preraziť. Stačí úplne málo. Pozor – so soľou to tiež neprežeň. Myslí na to, že slaninka pri pražení môže uvoľniť ďalšiu soľ.
- Do vriacej a osolenej vody s kvapkou oleja daj variť špagety. Mali by sa uvariť al dente.
- Počas varenia špagiet si na veľkej panvici upraž nakrájanú slaninku. Ak je slanina príliš mastná, nadbytočný tuk z vypekania zlej preč. Preto je vhodné používať pancettu, resp. kvalitnú udenú slaninu.
- Takmer dovarené špagety vyber z hrnca naberačkou, nechaj pár sekúnd odkvapkať a rovno prenes na panvicu k upečenej slanine. Nemali by byť úplne otečené, malé množstvo vody neprekáža.
- V tomto momente panvicu so slaninou a špagetami stiahni z ohňa. Mimo ohňa špagety poriadne so slaninou a výpekom premiešaj.
- Na špagety v panvici vylej pripravenú omáčku a opäť poriadne premiešaj. Omáčka získa krémovú štruktúru miešaním s horúcimi špagetami. Nesmie sa variť, inak by sa zrazila.
- Už nemusíš cestovať tisícky kilometrov. Carbonara sú ihneď pripravené omámiť ťa tou pravou chuťou Talianska.
Dobrú chuť!
TIP: Špagety alla Carbonara si pravý Talian okorení čerstvo namletým čiernym korení, ktoré im dodá výrazný šmrnc.
Chceš svoje kuchárske umenie obohatiť o zmes živín a minerálov? Nahraď klasiku a vyskúšaj Himalájsku soľ plnú zdraviu prospešných látok.
Čítaj tiež: Rýchly bezmäsitý obed: Fašírky z ovsených vločiek
16
Le ricette de La Cucina Italiana
Pridaj komentár