Keď sa povie ryžový nákyp, vyvoláva to vo mne spomienky na detstvo a tiež úsmev na tvári. Doma sme ho mávali často, keďže sme ho ako deti milovali. Na ryžový nákyp je ideálne použiť jazmínovú ryžu, pre jej príjemnú chuť a vôňu ktorú si jednoducho zamiluješ. Priprav si s nami ryžovú pochúťku, a pohlaď aj ty svoje chuťové poháriky …
Ingrediencie:
- 350 g jazmínovej ryže
- 1 l mlieka
- 1 malú lyžičku jemnej ružovej himalájskej soli
- 100 g masla
- 3 vajcia
- 120 g kokosového cukru + 1 lyžica do bielkovej peny
- kokosový olej na vymastenie formy
- džem podľa vlastného výberu
Príprava:
- Ryžu opláchni studenou vodou a daj do hrnca s vodou krátko povariť. Keď začne voda vrieť, nechaj ju variť asi 3-4 minúty, no nezabudni občas premiešať. Potom ju sceď a daj variť spolu s mliekom, maslom, lyžičkou soli a 3 vaječnými žĺtkami. Priebežne miešaj, aby nič neprihorelo.
- Formu v ktorej budeš nákyp piecť, vytri kokosovým olejom. Ryžovú masu vylej so formy na pečenie a pekne rozotri do strán. Daj zapiecť na asi 30 minút pri teplote 200 stupňov. Odsleduj si, či máš boky a vrch pekne upečené. Mali by mať mierne ružovkastú farbu.
- Natri vrch ryžového nákypu džemom akejkoľvek chuti. Vyšľahaj 3 bielky s lyžicou kokosového cukru na pevný sneh. Ten potom natri na ryžový nákyp a daj ešte na 2-3 minúty do rúry zapiecť.
- A ryžový nákyp je na svete. Teraz už len nechaj chvíľu vychladnúť, a môžeš smelo ulahodiť svojim chuťovým bunkám.
Tak dobrú chuť! A nezabudni sa s nami podeliť ako ti chutil…
TIP: Mnohé z použitých ingrediencií nájdeš v BIO kvalite v našom e-shope
2Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár