Pasta tahini má korene už v starovekej Perzii. Svojou hlbokou históriou a liečivými účinkami sa právom nazýva tiež „sväté jedlo“. Pochvaľoval si ju sám antický lekár Hippokrates. Ako zdroj sily a vytrvalosti sa stala podstatnou súčasťou stravy vojakov a pilotov počas vojen. Dnes sezamovú pastu pridávame do nátierok, omáčok, šalátov, polievok. Je dokonca základom indickej cukrovinky známej pod názvom chalva.
Čo budeme potrebovať?
- 200 g sezamových semienok
- 60 ml olivového oleja
- štipka morskej soli
Ako na to?
- Semienka najprv dozlatista opeč. Buď na panvici za občasného premiešania alebo vo vyhriatej rúre pri 170 stupňoch (cca 7 + 7 minút). Nezabudni semienka prehrabnúť, aby sa nespálili.
- Semienka presyp do mixéra a mixuj asi 1 minútu.
- Postupne prilievaj olej a mixuj, kým nevznikne požadovaná hmota.
- Na záver pridaj štipku soli a chutnú pastu tahini máš hotovú.
TIP: Tahini pastu uskladni v sklenenej fľaši. V chladničke by mala vydržať niečo vyše mesiaca.
Kvalitný BIO sezam za výbornú cenu nájdeš tu.
Čítaj tiež: Sezam – pochúťka a zároveň liek ako od babičky.
7Sezam – potravina a liek v jednom
Som vášnivá cestovateľka, milujem štvornohých miláčikov a zaoberám sa zdravými potravinami. S radosťou sa podelím o svoje zážitky zo života v podobe kvalitných článkov o zdravej výžive. Do každého článku prinášam kúsok osobného zážitku a samozrejme, že nechýbajú ani odskúšané exotické recepty. 🙂
Pridaj komentár